frabato-magus-esoteric-11

Három dolog, amit eddig nem tudtál a macskákról

Három dolog, amit eddig nem tudtál a macskákról

1. A macskák mint időjósok?

A macskák hírnevüket elsősorban annak köszönhetik, hogy remekül jelezték előre az időt, ezért sok népi bölcsességünk kapcsolódik ezen képességükhöz.
Mindenhol, minden macska különösen érzékeny még a legkisebb időjárás változásra is. Igen, még a városi cicák is. Nyugodtan dobd ki a barométert, és ne nézd többet a TV-ben az időjárás-jelentést, figyeld inkábba a cicádat!

A macskák viselkedési mintái és az azt követő időjárásváltozás közötti megfigyeléseiket ránk hagyták a régiek, így házi kedvenceink segítségével mi is előre megjósolhatjuk hogy milyen időjárásváltozás bekövetkezni

Amikor a macska mosakszik, akkor örülhetünk, mert szép idő várható, … De azért ne vetkőzzünk le teljesen ennek örömére rögtön, mert egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan is mosakszik a macska :

 • mert amikor visszafelé nyalogatja magát;
 • a fülei mögötti részt tisztogatja a mancsával;
 • vagy miközben mosakodási rituáléját a kandallónak háttal végzi, akkor teljesen biztos, hogy rossz idő várható.
  Vajon fog esni az eső? Vigyél esernyőt?
  Gyakran kardinális kérdés lehet az eső, hisz egy esernyő lehet felesleges cipelnivaló is, de a megázás ellen tuti ellenszere is lehet változatos időjárással megáldott hónapokjainban. Képzeld csak el, hogy egy randira ígérkeztél. A megjelenésedet pontra tetted, és csak egy kicsi kis kézitáska illik a szettedhez. Persze megázni még véletlenül se akarsz, de cipekedni se. Vagy az is gyakori sztori, hogy már annyira tele pakoltad a táskád minden életmentő kütyüvel, hogy komoly lelki harcot kellene megvívnod, ha egyiküket otthon kellene hagynod az esernyő miatt!  Hála a vízek mellett élők tapasztalatainak és feljegyzéseinek, kérd meg a macskádat, hogy dönthess!  
 • ha a macska a mancsával vakargatja a fülét, akkor mindenképp pakolj esenyőt, mert eső lesz
 • amikor a macska az orrát tisztogatja, akkor elég ha azt veszed számításba, hogy szeles idő várható
 •  ha a pupillái kicsik, akkor apály lesz
 • amikor a pupillái természetesen tágak, az a dagály idejét jelzi előre – és hogy végre mikor lesz vége a rossz időnek? Amikor a macskád körbe-körbe forog.

2. Egy kis macska történelem és a mágia

Négyezer évvel ezelőtt a macskákat különös lényeknek tartották, akik természetfeletti erőkkel rendelkeznek. Ezek a hiedelmek természetesen az európai boszorkány-őrületben sem tűntek el.

A boszorkány perek a 13. században kezdődtek. Az emberek hinni kezdtek a boszorkányokban, és abban, hogy hogy képesek állattá, általában mezei nyúllá, vagy macskává változni azért, hogy rész vegyenek a szombet éjjelente tartott, ördög által levezényelt találkozón.

Ehhez hasonló elképzelések is hamar szárnyra kaptak. Manók, vagy kisebb démonok költöztek kis állatokba, például sündisznóba, vagy varangyba a vélekedés szerint.

A macskákat félték több vallásban is, a történelem különböző időszakaiban és helyszínein, hitték őket jó szerencse hozónak, de átoknak is. Az egyiptomi istennőt Básztet-et oroszlán fejűként és macska fejűként is ábrázolták, ezért Egyiptomban szentnek tartották és tisztelték a macskákat. Egy macska megölése főbenjáró bűnnek számított. Ha a háztartásban elpusztult egy macska, eltemették, gyászolták, és rituálékat végeztek érte. A macskák gyakran megtalálhatók voltak templomokban, ahol az etetésük is rituálé volt, a kóbor macskákat is becsben tartották és etették. A család macskája gazdái ételén osztozott. Diana istennő hívői szintén szentnek tartották a macskát, mert úgy vélték a macskák az istennő különleges védelmét élvezik. A skandináv mitológiában Freyja szekerét macskák húzták. A kelta istennőt Ceridwent is fehér macskái vették körül, akik véghezvitték akaratáőt a földön.


3. Napjaink divatos szerencsehozói, a Moneki neko integető macska

A Japánból induló mára már mindenki számára ismert  integető macska, a maneki-neko is igen nagy múltra tekint vissza. Néha tévesen „kínai szerencsemacskának” hívják, mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kínai piacokon.

Úgy tartják róla, hogy szerencsét hoz a tulajdonosának. Világszerte ott vannak a keleti üzletek, éttermek, masszázs szalonok és vállalatok bejáratánál, de egyre gyakrabban lehet  ma már látni nem japán vagy kínai helyeken is. Napjainkban az elektronikusan vagy elemmel működő variációja az egyre divatosabb, és így már  mozgatni is tudja a macska a mancsát.

A maneki-neko felemelt mancsainak különböző jelentést tulajdonítanak.

 • Ha a macska jobb mancsa van a levegőben, akkor pénzt; szerencsét; egészséget ígér tulajdonosának ill. védelmetet is nyújt számára.
 • A bal mancsával integető cica pedig a kívánt vásárlókat csalogatja a kereskedésekbe.
 • Ha a macska mindkét mancsa van a levegőben, akkor az otthonunkra ad teljes védelmet. A maneki-nekonak több változata is egyre elterjedtebb, különböző színekben és pózokban kaphatók.  A feng shui elveket vallók szívesen használják a lakások védelmére, de akár kulcstartóként, medálként, perselyként, mobiltelefonok díszítőjeként, tokokon és evőpálcikákon is találkozhatunk vele.
  A leggyakoribb még mindig a 3 színű, foltos kis integető, de kaphatóak 1 színben is, ilyenkor különböző feladatokat látnak el:
 • fehér színben a tisztaságot és a pozitív dolgokat szimbolizálja, és a szerencsét vonzza.
 • feketében a gonosz szellemeket űzi el. Hölgyeknek kifejezetten ajánlott  viselése egy ilyen  talizmánnak akár kulcstartóként is, hogy távol tartsák a zaklatókat és a tolvajokat.
 • aranyszínű a jólétet és a gazdagságot szimbolizálja.
 • a piros a betegségek és a rossz szellemek távol tartását szolgálja.
 • zöld macskaként  a tanulmányi sikerekben segít, ezért főként a gyerekek szobájában lelhető fel.
 • rózsaszínben  pedig a szerelemben és a párkapcsolatban segít. Ha számodra fontos cicád egészsége, és szeretnéd, hogy sokáig veled maradjon, olvasd el korábbi bejegyzésemet, hogyan végezhetsz rituálét kedvenced érdekében.
Tags: No tags