Az álomfejtés alapjai – Frabato

Azt szokták mondani, hogy észrevétlen életet nem érdemes élni. Ugyanez igaz a meg nem figyelt álmokra.

Az álmok tükrözik belső énünket. Ezek reflektálnak vágyainkra az életünkben. Ha megfigyeljük álmainkat, azok tiszta, hiteles útmutatást adnak legmélyebb bensőnkről.

Képzeld el, hogy egy izgalmas könyvet olvasol. A történet egészen lebilincselő! És ez után képzeld magad elé azt a döbbenetet, amikor rájössz, hogy valaki jött, és kitépett néhány lapot a könyvből. A te hiányzó részeid ebben az élénk világban épp ebbe a könyvbe vannak leírva.

Ez egy hasonlat volt arra, milyen az, amikor figyelmen kívül hagyjuk az álmainkat. Az életünk bonyolult, gazdag és változatos. Az álmok megértése olyan, mintha a hiányzó oldalakat elolvasnánk. Az álmok jelentésének értelmezése és megértése tartalommal és tapasztalattal tölti fel élményeinket.

Hat egyszerű lépést mutatok be nektek, mely segít az álmok megértésében, és hozzájárul ahhoz, hogy életünk teljes történetét megismerjük.


Hat egyszerű lépés az álmok megértéséhez


1) Emlékezz

Tartsd a számítógéped, vagy diktafonod az ágyad közelében, és rögzítsd az álmaidat abban a pillanatban, amikor felébredsz. Ne késlekedj, mert az álmok hamar elillannak, amint valamilyen tevékenységbe kezdünk, rögtön elfelejtjük őket.  Ha az álom főbb mozzanatait lejegyezzük, utána már emlékezni fogunk a részletekre is.  Kutatások is bizonyítják, hogy ha lejegyezzük álmainkat, akkor a jelentésüket is könnyebben megfejthetjük. Az analitikus elménk összekapcsolódik kreatív elménkkel és ezzel az álom új értelmet nyer.

2) Foglald össze

Miután lejegyezted az álmod, szánj rá néhány percet, hogy csupán egy-egy szóval jellemezd azt az érzést, amit az álom kiváltott belőled. Megteheted ezt ébredés után vagy a nap folyamán bármikor. Az álom lejegyzése után nap közben az álom jelentése is alakul. Írd le azokat a szavakat, melyek eszedbe jutnak egész nap az álmodról. Ha például álmodban üldöztek, akkor érdemesebb a pánik szót leírni, mint lejegyezni az egész álmot.

3) Hasonlítsd össze

Mostanra már kezd konkretizálódni az álomban megjelenő érzés. Ha rögzíted az álmod, majd egy-egy szóval leírod az érzést, azzal lassan kezd kivetülni az álom valódi jelentése. Ez után elkezdheted összehasonlítani az álmodban megjelenő érzéseket a valódi életedben jelen lévő eseményekkel. Ha például üldöznek az álmodban, gondold végig, hogy milyen események azok az ébrenléted során, amik hasonló érzést váltottak ki belőled. Ha elkezded összehasonlítani az álombeli és valódi érzéseidet, lassan körvonalazódni fog a rés, különbség a két világ között-a tudatos és tudattalan között.

4) Vizsgáld felül és figyeld meg

Vizsgáld felül az álmod, és figyeld meg az embereket, helyeket, tevékenységeket és eseményeket álmodban. Fordíts különös figyelmet az emberekre és állatokra álmaidban. Mit csinálnak? Hogy néznek ki? Milyen színek dominálnak az álomban? Miféle tevékenységek zajlanak? Milyen évszak van az álomban? Játszadozz szabad asszociációval ezekről az álomban megjelenő elemekről. Írd le ezeket a gondolatokat, vagy „álmodozz” róluk. Ezzel felszínre hozhatod tudatos elmédet.

5) Vetítsd ki önmagadra

Miután felmérted a különböző embereket és / vagy állatokat álmodban, képzeld azt, hogy ezek téged testesítenek meg. Például, ha a főszereplő az álmodban egy sárga kutya, képzeld azt, hogy ez a kutya te vagy. Mit jelent ez számodra? Mi olyat csinált a kutya, amit te is tennél? Ezeket a módszereket egyenesen az álommestertől Dr. Carl Jung-tól hozom, aki azt javasolta, mindent, ami az álomban van jelen, az valójában saját elménk kivetülése. Ez azt jelenti, hogy egy anya az álmaidban valójában a saját anyai aspektusod mutatja meg. A sárga kutya álmaidban önmagad hűséges aspektusa, feltéve, ha a kutyát az ember legjobb és leghűségesebb barátjának tartod. Ha viszont kutya fóbiád van, akkor ez az álom félelmeidről árulkodik.

6) Rakd össze

Ha szorgalmasan követted az 1-5. lépést, most már van egy nagy általános vázlatod az álmodról. Most rakd össze az összes feljegyzést, benyomásaidat, egyszavas magyarázatot, megfigyeléseidet és önmagadra való kivetülést. Tölts időt egyedül, hogy gondolkozhass minden álmod értelmezésén. Kérd meg a szellemi vezetőidet (angyalaidat), hogy segítsenek a tolmácsolni azt álom jelentését – ők gyakran az álmokon keresztül kommunikálnak, és szívesen segítenek annak értelmezésében.


Shopping Basket