frabato-magus-logo-vilagos
január 11, 2016

Boszorkány Újév, Samhain, Halloween, Dia de los muertos, meg a Hallottak és Mindenszentek napja

Hogy mikor is és mit is ünneplünk valójában, és milyen üzenetet hagynak ránk a Boszorkány Újév, Samhain, Halloween, Dia de los muertos ünnepnapjai ill. a Hallottak és  Mindenszentek napja? Ezekre a tuti választ te is megtudhatod ebből az írásomból.

 

halloween frabato boszorkanya kép forrása: divinewish.deviantart.com 

A Halloween az angol “All Hallows Eve” kifejezésből ered, mely azt jelenti mindenszentek éjszakája. Magyarul is használjuk a mindenszentek kifejezést. A szó etimológiai eredete kelta „nyár vége”.
Halloween annak az időszaknak a kezdete, amikor a sötétség kezd uralkodni nagyrészt az egész Földön. A nappalokat rövideknek, az éjszakákat pedig hosszúaknak élve meg. A világok közötti fátyol Halloween éjszakáját akár a világokat lezáró fátyolnak a teljes eltünését megsemmisülését jelentő elvékonyodva a spirituális világgal kapcsolatos minden egyes teremtményének zöld jelzés legyen akár jó szándékkal érkező szellem is de akár érkezhet ártó gonoszsággal ez a szellem
halloween frabato jacko2Október 31. és november 1.-je sok kultúrában félt napok voltak. Dél-Amerikában az elődeik előtt tisztelegnek ezeken a napokon az emberek. Várják őseik szellemének látogatását és áldását. A családok ilyenkor étellel és itallal várják a túlvilágról érkezőket. Halloween ünnepe sok ősi hagyományhoz és civilizációhoz kapcsolódik. Mexikóban ezt az ünnepet  Dia de los muertos-nak nevezik, Mictecacihuatl istennő, a halottak csontjainak őrzője előtt tisztelegnek. Csontvázakkal, halálfejekkel, vidáman ünneplik az elhunytakat. Családi pikniket tartanak a temetőkben, ahová az elhunytak kedvenc ételeit viszik magukkal, és az elhunyttal „közösen” fogyasztják el az ünnepi lakomát.
Talán a legerősebb és legősibb gyökere az ünnepnek az ókori Egyiptom halotti kultúrájához köthető. Az ünnep Isia néven volt ismert, és 7 napon át tartott, ceremóniák sorával zajlott. Talán október 28.-án kezdődött, és november 3.-ig tartott. Az ünnep alatt az egyiptomiak az alvilág istenének, Ozirisznek és feleségének Ízisznek hódoltak. A mítosz szerint Ozirisz irigy testvére, a sivatagok és sötétség istene, Széth megölte Oziriszt, és testének darabjait szétszórta a sivatagban. Isia ünnepén Izisz kitartását ünnepelték, mert fáradhatatlanul kereste a sivatagban Ozirisz maradványait, hogy testét újra összerakhassa, mely a 7. napon, November 3.-án végül sikerült, ekkor szárnyával, tejével, és a világ valaha látott legerősebb mágiájával feltámasztotta őt!
Úgy tartják, hogy ezen a napon a fekete mágia is sikeresebben végezhető, mint általában. Az egyiptomiak ilyenkor szeretett istenünket gyászolták, olajlámásokat tettek házuk elé Ozirisz emlékének tiszteletére, valamint Izisz bátorítására, hogy megmenthesse szerelmét.
Az aztékok szintén a halottakkal kapcsolták össze az évnek ezen szakát, bár számukra a halál nem szerencsétlenséget jelentett.  Az aztékok ezt a napot Miccailhuitontlinak nevezték, és Mictecacihuatl-nak, a halál istennőjének ajánlották.  Innen ered a csontváz jelmezbe öltözés hagyománya e napon, mivel a hagyomány szerint ez volt a fő motívuma az ünnepnek.
halloween frabato toklampas1

forrás: www.jackolanternlousville.com

Mi a helyzet a tök faragással?
Ez a hagyomány valószínűleg a görög és kelta civilizációkhoz vezethető vissza, de rendszeres ünneppé Írországban lett. Néhány évszázaddal ezelőtt az írek még nem tököt, hanem céklát és répát faragtak. A történet valahol az ír tanyavilágban kezdődött, ahol egy férfi Stingy azaz Fösvény Jack, vagy Dunk (ittas) Jack..vagy ismertebb nevén Jack Lantern (lámpás Jack), aki nagy csalóként, trükk mesterként vált híressé, hírhedté. Olyan híres lett, hogy még az ördög is tudta ki ő, ezért megkereste, hogy begyűjtse gonosz lelkét. Amikor Jack szembe került az ördöggel utolsó kívánsága az volt, hogy az ördög kísérje el őt a legközelebbi kocsmába, hogy megihassa utolsó sörét. Amikor megitta az utolsó kortyot is, azt kérte az ördögtől, hogy változzon ezüstpénzzé, így fizetné ki a kocsmárosnak a fogyasztott italt. Az ördög átváltozott, azonban Jack nem fizetett az érmével, hanem zsebre vágta, és a zsebébe az érme mellé egy keresztet tett, így az ördög nem tudott visszaváltozni. Ez után 1-10 évig birtokolta az ördög lelkét attól függően, hogy a történet melyik változatával találkozunk épp. De a történetek lényege mindig abban áll, hogyan csapta be Jack az ördögöt. Jack ezután meghalt, mert túl sokat ivott, és mivel az ördög nem tudta magával vinni, hiszen lelke csapdában volt, a mennybe nem kerülhetett, ezért az óta is a két világ között vándorol a senki földjén és egy izzó széndarabot cipel egy répa belsejében.

jack o frabatoforrás: www.ruina.deviantart.com

Ez az oka annak, hogy az írek és a skótok groteszk arcokat faragtak a burgonyába és más zöldségekbe, és kitették azokat ajtajukba. Azért tettek így, hogy elijesszék Jacket és más ártó lényeket. Ez után az ír emigránsok a tököt sokkal megfelelőbbnek találták a faragáshoz, és így alakult ki a tökfaragás hagyománya. Egy másik értelmezése a történetnek, az, hogy lámpások segítik a tébolygó lelkek útját, hogy célba érjenek, és a megbocsájtás mindig elérhető azok számára, akik azt keresik.
halloween frabato toklampas nyitokep
forrás: www.ericfreitas.deviantart.com
A keresztény hit gyakorta a pogány szokásaiból táplálkozik, de csakis úgy tudja azokat magába olvasztani és magáénak is tudva azokat, ha a kiszemelt pogány rituáléknak erejét teljesen visszafojtja, mert csakis  elfojtva visszafojtja pogány rituálékat teljesen   a, ha  átvett alakít és tesz magávé a kereszténység  kevésbé veszélyes hagyománnyá, így született meg a Mindenszentek ünnepe. Először a IV. század mártírjainak tiszteletére tartották meg, majd néhány évszázaddal később már kiterjesztették az ünnepet az összes szentre. Ezen az ünnepen imádkoztak a szentekhez, hogy védjék meg az élőket a holtaktól, a sötétségtől, az ördögi szellemektől.
halloween frabato temeto

forrás: www.borninapirateship.tumblr.com

 

Kapcsolat

Ősi mágus
frabato99@gmail.com
+36 20 974 89 22
1065 Budapest 
Podmaniczky utca 16.
frabato-magus-logo-vilagos
Minden jog fenntartva © 2022 - Frabato Ősi Mágus
envelopephonemap linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram