frabato-magus-logo-vilagos
szeptember 22, 2015

Teljes holdfogyatkozás 2015. szeptember 28.

Szeptember 28.-án hajnali 4:50 perckor teljes holdfogyatkozás lesz. A teljes holdfogyatkozás több fázisban fog megtörténni, mely összességében több mint 5 órát vesz igénybe, de csúcspontja 1 óra 12 percen át lesz látható.

 

teljes holdfogyatkozas

A Hold nem rendelkezik saját fénnyel, csupán a Nap rá vetülő sugarai miatt látjuk fényesnek. A holdfogyatkozás akkor történik, amikor a Nap, a Föld és a Hold szinte pontosan egy egyenes vonalban helyezkednek el. A Föld beárnyékolja a Holdat, tehát nem engedi, hogy a Nap sugarai elérjék. A Nap a Föld mögött helyezkedik el, így sugarai csupán a Földet érik el, mely árnyékot vet a Holdra.

A teljes holdfogyatkozás akkor jön létre, ha:

• A Nap, a Föld és a Hold egy vonalban helyezkednek el.

• Telehold van.

Hogy miért hívják vérholdnak? 

Bár a Föld teljes mértékben beárnyékolja a Holdat, így a Nap sugarai nem érik közvetlenül annak felszínét. A holdfogyatkozás mégis szabad szemmel is látható, mivel a Föld atmoszférája megtöri a napsugarakat, így azok megvilágítják a Hold felszínét. A Föld atmoszférája a fényspektrum bizonyos részeit blokkolja, így a fény a Holdat nagyobb hullámhosszban éri. Emiatt a teljes holdfogyatkozást piros színűnek látjuk.

A teljes holdfogyatkozás lehet még sárga, narancsszínű, de akár barna is. Ez a különféle porszemcsék és a Föld atmoszférájában lévő felhők miatt lehetséges, mivel ezek is befolyásolják a fény hullámhosszát, mely a Hold felszínét éri.

A leghosszabb teljes holdfogyatkozás a 20. században, 1953-ban kicsivel több, mint 100 percig tartott. A holdfogyatkozások 35%-ában teljes holdfogyatkozás megy végbe. Egy adott földrajzi helyről általában 2.5 évente egyszer figyelhetünk meg teljes holdfogyatkozást.

És hogy hogyan figyelheted meg? 

A napfogyatkozással ellentétben a holdfogyatkozás megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen védőfelszerelésre, egyszerűen szabad szemmel csodálhatjuk ezt a fantasztikus égi jelenséget.

Kapcsolat

Ősi mágus
frabato99@gmail.com
+36 20 974 89 22
1065 Budapest 
Podmaniczky utca 16.
frabato-magus-logo-vilagos
Minden jog fenntartva © 2022 - Frabato Ősi Mágus
envelopephonemap linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram